Pizza kojarzy nam się z okrągłym, opiekanym najlepiej w piecu plackiem, na którym układa się wybrane składniki. Najczęściej jest to mozarella, bazylia, sos pomidorowy oraz szynka, pieczarki, cebula i tym podobne. Niemniej w wielu pizzeriach można zjeść zupełnie niecodzienne pizze, które nie przypominają za bardzo swojego klasycznego pierwowzoru.
Spis Treści
ToggleOkrągła, tradycyjna pizza
We wszystkich restauracjach i pizzeriach we Włoszech zjemy pizzę tradycyjną, w okrągłym kształcie, która przed laty powstała w Neapolu. Słoneczna Italia jest uznawana za ojczyznę pizzy, ale według prowadzonych badań już w starożytnej Grecji i w Egipcie znano podobną potrawę, choć oczywiście nie pod taką samą nazwą. Pizzę, którą dziś znamy i kochamy, powstała rzeczywiście we Włoszech i początkowo była daniem dla pospólstwa. W XVI wieku Włosi piekli cienkie placki z ciasta drożdżowego, o okrągłym kształcie, wypiekane w piecu opalanym drewnem. Smarowano je z wierzchu oliwą z oliwek, dodawano ewentualnie czosnek i gruboziarnistą sól oraz pieprz. Była to potrawa sycąca. Chętnie jedzono ją w domach osób ubogich, z uwagi na niewielkie koszty przygotowania.
W XVII wieku pizzą zainteresowały się także wyższe klasy społeczne, a nawet monarchia. Wraz z odkryciem przez Krzysztofa Kolumba Ameryki, do Europy dotarły przepyszne, soczyste i czerwone pomidory, które znakomicie komponowały się z drożdżowym ciastem pizzy, z serem mozarella oraz z zieloną, świeżą bazylią.
Najważniejszym momentem w całej historii pizzy stanowi rok 1899, kiedy to królowa Małgorzata z dynastii Sabaudzkiej odwiedziła Rafała Esposito. Zaserwował on królowej właśnie pizzę, tzw. Margheritę, na cześć monarchini, która składała się ze składników w barwach włoskiej flagi – zieleń to bazylia, biel mozarella, a czerwień to pomidory.
Od tego czasu włoska pizza stała się przysmakiem narodowym wszystkich mieszkańców słonecznej Italii, a także i wielu obcokrajowców. Dziś jest serwowana prawdopodobnie na całym świecie, ale w różnych wersjach.
Pizza w pierogu
Polacy kochają pierogi i specjalizują się w ich przygotowywaniu z różnego rodzaju nadzieniem i ciastem. Można je zrobić także z ciasta drożdżowego, które wykorzystywane jest do pieczenia pizzy. Mowa tu o pizzy pierogu, nazywanej Calzone.
Jej ojczyzną także są Włochy, a konkretnie Neapol. Calzone według zapisów archiwalnych powstało w 1860 roku i była to pizza w kształcie pieroga, z nadzieniem zamkniętym w drożdżowej kieszeni. Tradycyjne nadzienie do calzone składa się z sera ricotty, bazylii i sosu pomidorowego. Nie oznacza to jednocześnie, że nie można popuścić wodzy fantazji i popisać się wykonaniem calzone z zupełnie innym, w pełni autorskim nadzieniem. Popularnością cieszą się przy tym calzone z pieczarkami i cebulą, z owocami morza, na słodko – z owocami, czy też ze szpinakiem. Jest to danie niezwykle uniwersalne, syte, szybkie w wykonaniu i daje szerokie pole do popisu dla kucharza, który może indywidualnie dobrać farsz.
Pizze o innym kształcie
Najczęściej w domach przygotowujemy pizzę nie okrągłą, ale prostokątną, przy użyciu brytfanny o takim kształcie. Może być ona tak samo dobra, jak pizza z pizzerii, jeśli odpowiednio wyrobimy ciasto, poczekamy, aż wyrośnie i położymy na nie ulubione składniki.
W niektórych restauracjach z okazji Walentynek, 14 lutego serwowana jest szczególna pizza w kształcie serca, specjalnie dla wszystkich zakochanych par. Smakiem czy składem nie różni się ona zupełnie od tradycyjnej okrągłej pizzy.
Artykuł przygotowała pizzeria Capri New z Krakowa specjalizująca się w pizzy, burgerach, sałatkach i makaronach na dowóz. |