Kolagen jest białkiem utworzonym z aminokwasów długołańcuchowych i odpowiada za strukturę, funkcję i właściwości mechaniczne naskórka, chrząstki i ścięgien. Za wodą kolagen jest największym składnikiem w ludzkim ciele i największym białkiem strukturalnym w macierzy pozakomórkowej w ludzkim ciele.
Kolagen rozpada się z powodu starzenia się i ekspozycji na światło UV. W chwili obecnej bardzo dużą popularnością cieszy się rybi kolagen do picia w proszku. Jeśli zainicjujesz poszukiwania najlepszych źródeł kolagenu, to Kolagen Rybi z pewnością znajdzie się na szczycie listy. Chociaż istnieje tak wiele korzyści związanych ze źródłami kolagenu zwierzęcego, uważa się, że peptydy kolagenu rybiego zapewniają niesamowitą biodostępność i wchłanianive. To tylko ze względu na ich mniejsze rozmiary cząstek. Ten produkt jest oceniany jako najlepsze białko o złożonej strukturze, które może zapewnić elastyczność, a także siłę do włosów, paznokci, oczu, ścięgien, kości, naczyń krwionośnych, stawów, skóry i więzadeł itp. Peptydy obecne w kolagenie rybim są popularne ze względu na ich kompozycje wysoce specyficznych aminokwasów, które mają użyteczne stężenie proliny, hydroksyproliny i glicyny itp.
Za każdym razem, gdy spożywasz kolagen rybi, organizm nie jest w stanie całkowicie strawić peptydów hydroksyproliny w aminokwasy, dzięki czemu można go wykryć w krwiobiegu. Peptydy te pomagają stymulować komórki skóry, kości, stawy i prowadzą do syntezy kolagenu, jednocześnie zwiększając wzrost i aktywację. Suplementy kolagenu rybiego są tworzone przy użyciu płetw, kości, skóry i łusek słonej wody lub świeżych ryb. Ponieważ kolagen rybi należy do kategorii kolagenów typu I, dzięki czemu może zapewnić ogromne korzyści dla skóry. Kilka badań dowiodło, że prowadzi to do poprawy i zapobiegania oznakom starzenia się skóry. Może również zwiększyć gładkość skóry, prowadząc jednocześnie do lepszej miniaturyzacji, elastyczności i zapobiegając powstawaniu zmarszczek.
Spis Treści
ToggleO tym warto pamiętać!
Specjaliści medyczni uważają, że kolageny rybie mają zdolność do poprawy naturalnej zdolności produkcji kolagenu w ludzkim ciele. Peptydy kolagenowe obecne w skórze ryb prowadzą do kilku pozytywnych efektów dla ogólnego stanu zdrowia kości, ponieważ zwiększają gęstość mineralną. Ponadto wywiera działanie przeciwzapalne w chorobie zwyrodnieniowej stawów. Jeśli cierpisz na pewien rodzaj rany lub urazu skóry, kolagen rybi może pomóc Ci szybciej go wyleczyć. Należy pamiętać, że naturalnie generowane kolageny w ludzkim ciele są odpowiedzialne za proces gojenia się ran, ale kiedy ulegają rozkładowi, szybko pozbyć się ran staje się mało trudne. Dlatego suplement kolagenu rybiego jest zalecany w celu poprawy produkcji kolagenu wewnątrz organizmu, aby można było poprawić funkcje komórkowe. Kolagen rybi ma również zdolność do poprawy zdolności antybakteryjnych użytkowników. W związku z tym może poprawić zdrowie ludzkie, prowadząc do silniejszego układu odpornościowego.
Kolagen rybi należy do kolagenu typu I i jest popularnym wyborem w branży zdrowia i urody, ponieważ może być wchłaniany do 1,5 razy wydajniej, a jego biodostępność jest lepsza niż kolagen pochodzący ze źródeł bydlęcych i wieprzowych, co oznacza lepszy wpływ przeciwstarzeniowy. Ogólnie rzecz biorąc, kolagen w proszku sprzedawany jako „kolagen morski” w rzeczywistości wcale nie pochodzi z ryb morskich. Komercyjny kolagen rybny jest zwykle pozyskiwany z ryb słodkowodnych, a dwoma najczęstszymi źródłami są Panga i Tilapia.Kolagen pochodzący ze skóry Pangi i Tilapii zawiera więcej glicyny, proliny i hydroksyproliny, które są aminokwasami zwiększającymi stabilność potrójnej helisy kolagenu w porównaniu do innych morskich źródeł kolagenu. Najczęstszymi motywami w sekwencji aminokwasowej kolagenu są: „X-Y-Gly”, gdzie co trzeci aminokwas to glicyna, a X i Y to dowolny inny aminokwas, najczęściej prolina i hydroksyprolina. Zawartość hydroksyproliny jest określona ilościowo, ponieważ aminokwas ten występuje prawie tylko w kolagenie i jest niezbędnym markerem stabilności termicznej kolagenu ze względu na jego zdolność do tworzenia wiązań wodorowych między łańcuchami polipeptydowymi.