Prawdziwi fani potraw mięsnych, z pewnością docenią różne odsłony golonki z indyka. Jest do sycące danie, które łatwo można przygotować np. na rodzinny obiad.
Spis Treści
ToggleGolonka z indyka z warzywami
Golonka z indyka połączona z duszonymi warzywami z pewnością będzie smakowała wszystkim wielbicielom delikatnych dań mięsnych.
- Trudność przygotowania: łatwe
- Ilość porcji: 5+
- Typ: obiad
Składniki:
- golonki z indyka 2 kg
- marchew 200 g
- pietruszka 100 g
- seler 100 g
- cebula 100 g
- koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- rosół 400 ml
- olej rzepakowy 2 łyżki
- liść laurowy x2
- ziele angielskie x4
- pieprz chili 1 łyżeczka
- pieprz czarny 1 łyżeczka
- sól
Wykonanie:
- Golonkę oczyścić, natrzeć solą i pieprzem. Następnie na ok. 2 godziny odstawić w chłodniejsze miejsce.
- Warzywa obrać i pokroić na większe kawałki.
- Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć golonki, następnie przełożyć ich do naczynia, odpowiedniego do pieczenia.
- Na patelni, na której golonka była podsmażana, ułożyć warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wszystko podsmażyć, zalać rosołem, koncentratem pomidorowym i chili. Zagotować.
- Golonki zalać przygotowanymi warzywami.
- Naczynie przykryć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika na godzinę.
- Po tym czasie, zdjąć folię i piec mięso jeszcze przez pół godziny.
Golonka z indyka w piwie
Golonka z indyka, pieczona w piwie, to doskonałe danie, które idealnie się sprawdzi na rodzinnych obiadach i spotkaniach z przyjaciółmi. Warto ją podawać z buraczkami i ziemniaczkami.
- Trudność przygotowania: łatwe
- Ilość porcji: 4
- Typ: obiad
Składniki:
- golonka indycza x4
- cebula x2
- pieprz korzenny 1 łyżeczka
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól 3 łyżeczki
- piwo 700 ml
- czosnek 1 główka
- liście kolendry 1 łyżeczka
- owoce jałowca x2
- olej
Wykonanie:
- Golonki dokładnie opłukać i osuszyć.
- Jedną cebulę pokroić w piórka, czosnek zgnieść razem z owocami jałowca, pieprzem, zielem angielskim.
- Do miski wlać piwo, dodać odrobinę soli, czosnek, wiórki cebuli i przyprawy. Mięso włożyć do dużej miski, zalać piwną zalewą i wszystko przykryć folia aluminiową. Na noc włożyć do lodówki.
- Golonki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Obrać drugą cebulę, pokroić ją w kostkę i dodać do mięsa.
- Do potrawy dolać kilka łyżeczek zalewy, dodać czosnek, przyprawy i olej.
- Naczynie wstawić do piekarnika, piec w 200 st. przez około godzinę.
- Przykrywkę zdjąć i potrawę piec jeszcze przez ok 40 minut, aż golonki będą odpowiednio zarumienione i miękkie. Od czasu do czasu, w trakcie pieczenia, mięso zalewać odrobiną piwnej zalewy, która pozostała.
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingdsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym.
Wingsofquality.eu Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym. |
0
0
votes
Article Rating