Golonka z indyka z warzywami - domowy przepis

Golonka z indyka z warzywami – domowy przepis

Aktulności

Prawdziwi fani potraw mięsnych, z pewnością docenią różne odsłony golonki z indyka. Jest do sycące danie, które łatwo można przygotować np. na rodzinny obiad.

Golonka z indyka z warzywami

Golonka z indyka połączona z duszonymi warzywami z pewnością będzie smakowała wszystkim wielbicielom delikatnych dań mięsnych.

  1. Trudność przygotowania: łatwe
  2. Ilość porcji: 5+
  3. Typ: obiad

Składniki:

  • golonki z indyka 2 kg
  • marchew 200 g
  • pietruszka 100 g
  • seler 100 g
  • cebula 100 g
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • rosół 400 ml
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • liść laurowy x2
  • ziele angielskie x4
  • pieprz chili 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • sól

Wykonanie:

  1. Golonkę oczyścić, natrzeć solą i pieprzem. Następnie na ok. 2 godziny odstawić w chłodniejsze miejsce.
  2. Warzywa obrać i pokroić na większe kawałki.
  3. Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć golonki, następnie przełożyć ich do naczynia, odpowiedniego do pieczenia.
  4. Na patelni, na której golonka była podsmażana, ułożyć warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wszystko podsmażyć, zalać rosołem, koncentratem pomidorowym i chili. Zagotować.
  5. Golonki zalać przygotowanymi warzywami.
  6. Naczynie przykryć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego do 180 st. piekarnika na godzinę.
  7. Po tym czasie, zdjąć folię i piec mięso jeszcze przez pół godziny.

Golonka z indyka w piwie

Golonka z indyka, pieczona w piwie, to doskonałe danie, które idealnie się sprawdzi na rodzinnych obiadach i spotkaniach z przyjaciółmi. Warto ją podawać z buraczkami i ziemniaczkami.

  1. Trudność przygotowania: łatwe
  2. Ilość porcji: 4
  3. Typ: obiad

Składniki:

  • golonka indycza x4
  • cebula x2
  • pieprz korzenny 1 łyżeczka
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól 3 łyżeczki
  • piwo 700 ml
  • czosnek 1 główka
  • liście kolendry 1 łyżeczka
  • owoce jałowca x2
  • olej

Wykonanie:

  1. Golonki dokładnie opłukać i osuszyć.
  2. Jedną cebulę pokroić w piórka, czosnek zgnieść razem z owocami jałowca, pieprzem, zielem angielskim.
  3. Do miski wlać piwo, dodać odrobinę soli, czosnek, wiórki cebuli i przyprawy. Mięso włożyć do dużej miski, zalać piwną zalewą i wszystko przykryć folia aluminiową. Na noc włożyć do lodówki.
  4. Golonki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Obrać drugą cebulę, pokroić ją w kostkę i dodać do mięsa.
  5. Do potrawy dolać kilka łyżeczek zalewy, dodać czosnek, przyprawy i olej.
  6. Naczynie wstawić do piekarnika, piec w 200 st. przez około godzinę.
  7. Przykrywkę zdjąć i potrawę piec jeszcze przez ok 40 minut, aż golonki będą odpowiednio zarumienione i miękkie. Od czasu do czasu, w trakcie pieczenia, mięso zalewać odrobiną piwnej zalewy, która pozostała.

Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingdsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym.

Wingsofquality.eu
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments